9 listopadu, 2021

Lacrosse Club Pardubice po sedmé zvítězil na mezinárodním turnaji ve francouzském Lille

Od administrator

I přes zhoršující se epidemickou situaci se rozhodli pardubičtí lakrosoví hráči opět vyrazit do francouzského města Lille na mezinárodní box-lakrosový turnaj pod názvem BOXMANIA 2021. Turnaj vznikl v roce 2009 a od té doby je i zásluhou českého klubu navštěvován nejkvalitnějšími kluby z Evropy, ve kterých hraje i nezanedbatelný počet hráčů ze zámoří. Uspět tak v tomto turnaji je čím dál těžší.

Pardubický lakrosový klub v současnosti bojuje s existenčními problémy, protože po rekonstrukci hřiště u základní školy v Polabinách I přišel o své domovské hřiště, ostatní sportoviště s mantinely nemají volnou kapacitu a nemá tak ve vlastním městě žádné zázemí. Vedení klubu tento problém nyní aktuálně intenzivně řeší i ve spolupráci s radnicí a věří, že v Pardubicích nakonec brzy vznikne nové plnohodnotné box-lakrosové hřiště, které povede k rozkvětu tohoto zajímavého a nově i olympijského a ve světě velmi rychle se rozvíjejícího sportu. Byla by jistě škoda, aby lakrosový klub, který funguje v Pardubicích od 80. let 20. století, zanikl.I přes tyto problémy se Pardubičtí rozhodli do náročného turnaje přihlásit a odcestovat na něj v počtu devíti hráčů do pole a jednoho brankaře. Velkou motivací jistě byl i fakt, že se Východočechům podařilo v turnaji zvítězit již v letech 2011-14, 2016 a 2018. Celkem osm týmů bylo rozděleno do dvou skupin, ve kterých se utkaly každý s každým. Druhý den čekalo týmy krátké play-off a souboje o konečné umístění.

Pardubičtí se v první den turnaje utkali se skotským Glasgow Clydesiders, německým Phantoms a národním týmem Belgie. Po dvou vítězstvích a jedné těsné prohře, na samostatné nájezdy, obsadili první místo ve skupině A.

Pardubice LC vs. Glasgow Clydesiders 4:3

Pardubice LC vs. Phantoms 9-10 (OT)

Pardubice LC vs. Belgium National Team 6-3

Druhý den tedy čekalo Pardubice semifinále a případné finále nebo nejhůře boj o třetí místo. To již, po zranění ruky hráče Tomáše Prchlíka, tým čítal pouze osm hráčů do pole a jednoho brankaře. Maximální odhodlání a chuť po vítězství ale nezadával důvody k rezignaci, naopak motivoval všechny zbylé hráče k co nejlepším výkonům. V semifinále se klub utkal s týmem pořízků norských Grizzlies. Ani ti však neobstáli proti rozjetým hráčům Pardubic.

Pardubice LC vs. Grizzlies 9:4

Na cestě k vítězství v turnaji již zbýval jediný krok a to porazit velmi kvalitní anglický tým Capitals, který ve skupině B neztratil jediný bod a nezaváhal ani v semifinále. Pardubice se ujaly vedení o několik branek ihned od začátku finále a zdálo se, že to bude celkem jasná záležitost. Soupeř se však nevzdával a po několika povedených akcích bylo skóre vyrovnané. Pardubičtí ale posbírali zbytky sil a svého soka nakonec přestříleli a zaslouženě si odvezli v rukou kapitána Daniela Žáka trofej pro vítěze.

Capitals vs. Pardubice LC 5:7

Je to již sedmé vítězství týmu Pardubic v turnaji. Tento úspěch korunovala i individuální ocenění hráčů. Vojtěch Oulehla získal cenu za nejproduktivnějšího a Jan Skokan za nejužitečnějšího hráče celého turnaje.