10 října, 2019

Pardubická účast na MS v Kanadě

Od Daniel Zak

Před pár dny se z mistrovství světa v boxlakrosu (WILC 2019) vrátili z kanadského Vancouveru čeští lakrosoví reprezentanti. V týmu, který vybojoval mezi dvaceti účastníky MS pěkné sedmé místo, byli i tři hráči, kteří lakrosově vyrostli v Pardubicích. Kromě Jakuba Říhy, odchovance LC Pardubice, který již několik let hraje lakros v jeho kolébce Kanadě, si místo v týmu, na svém třetím šampionátu, vybojoval i zkušený reprezentant Jan Skokan a premiérovou účastí i útočník LC Pardubice Vojtěch Oulehla.

Pardubičtí zástupci se ve výběru rozhodně neztratili. Jakub Říha s Janem Skokanem jako opory zadních řad a v útoku Vojtěch Oulehla, který se dokázal významně střelecky prosadit i na mezinárodní úrovni.

Češi vyhráli základní skupinu, když porazili postupně výběry Mexika, Slovenska, Skotska a velmi silné Němce.
Tím si vybojovali umístění mezi osmi nejlepšími týmy světa, což byl turnajový cíl. Následovalo vítězství nad Nizozemskem a možnost utkat se z jedním z nejlepších týmů světa, reprezentací USA. Výběr hráčů severoamerických profesionálních lakrosových ligy, který trenéři skládají z milionu registrovaných hráčů, byl sice nad síly našich reprezentantů, ale Češi obstáli se ctí. Jednu ze tří branek týmu vstřelil Vojtěch Oulehla. Po této historické události na reprezentanty čekalo výborné Finsko, ale v tomto utkání Češi bohužel tahali za kratší konec a byli poraženi. Po obou porážkách bylo nutné porazit v posledním utkání o sedmé místo opět Nizozemce a to se unavenému, ale spokojenému týmu, podařilo.

Český výběr na MS zanechal solidní dojem a jsme rádi, že jeho pevnou součástí byli i pardubičtí hráči.