13 dubna, 2018

V Pardubicích se body zadarmo nerozdávají

Od Daniel Zak

Po nedělním zápase na venkovním hřišti v Polabinách I a následně čtvrtečním utkání v malé hale Tipsport arény zavítal letošní ročník NBLL i do Pardubic. Pokračoval tak letošní znovu termínově náročný ročník nejvyšší české box-lakrosové soutěže s účastí opět i jednoho slovenského týmu.

Právě tým Bratislava Bats přivítali Východočeši jako svého prvního soupeře na domácím hřišti. Bohužel vzhledem k termínu pokládky in-line plochy v pardubické Tipsport aréně muselo být utkání odehráno ještě na venkovním zastaralém hřišti ZŠ Polabiny 1. Na první pohled trochu amatérské podmínky s menším zázemím ale rozhodně nekorespondovaly s děním na hřišti. Velmi ofenzivně pojaté utkání z obou stran bylo příslibem velkého množství vstřelených branek a hrstka diváků si na nezajímavost dění na hřišti skutečně nemohla stěžovat. Vedení se přelévalo z jedné strany na druhou a až do posledních chvil nebylo jasné, na kterou stranu se bude rozdělovat bod za vítězství. Do poslední periody šly s mírným náskokem Pardubice. Obrana domácích však nebyla schopna zadržet útočnou aktivitu Bats a tak byl během několika minut náskok smazán a v samotném závěru čtvrté periody měli jednobrankový náskok naopak slovenští hráči. Pardubický tým však nesložil zbraně a Jan Novotný 13 sekund před koncem základní hrací doby vyrovnal na 16:16. Euforie domácích však vydržela pouze 30 sekund prodloužení, kdy o vítězství Bats a zisku bodu rozhodla jejich kanadská opora Stephen Toporowski.

LC Pardubice vs. Bratislava Bats DNV 16:17 (5:5,5:4,3:2,3:5,0:1)

Branky domácích: Novotný 5, Prchlík 3, Skokan 2, Jůza 2, Oulehla 2, Žák, Morávek
Branky hostů: Engliš 5, Toporowski 5, Jeck 4, Patzko 2, Mareček

Druhým domácím utkáním Pardubic již v čerstvě připravené malé hale Tipsport arény bylo střetnutí s Malešickým TJ. Malešice byly rozjeté po velmi zdařilé bitvě se suverénem soutěže LCC Radotín a jednoznačným vítězstvím s radotínskými ForFun. Po předchozím neúspěchu a rezervách v obranné činnosti Pardubic se Východočeši na trénincích zaměřili právě na tuto činnost a asi ani sami nečekali, že to kýžené ovoce přinese tak brzy. Malešice proti Pardubicím, to je vždy zajímavá podívaná, kdy pro gól ani tvrdší ránu nejdou hráči daleko. Začátek vypadal, že útočníci se budou předhánět ve střílení gólů a obrany budou zcela vymazány.

Malešicím se podařilo vstřelit první branku utkání a až do šesté minuty se Pardubicím nedařilo nijak odpovědět. Poté tři pardubické góly otočily skóre zápasu a houževnaté Malešice tvrdily muziku ve snaze o vyrovnání. Celou první polovinu utkání vedly Pardubice a během hry začala přibývat nervozita a oba týmy do sebe začaly ještě více šlapat. Tomu pomohla i branka Novotného na 7:4, po které následovala kontrola hole, která dokázala legální parametry lakrosky.

Ve druhé půli se osmělili i polští hráči a zejména Rydzak nacházel skuliny v obraně hostí. Malešice věděli velmi dobře, že utkání ještě zdaleka není rozhodnuto a trpělivou hrou, kterou jim ordinoval trenér Semerák ukrajovaly náskok Pardubic. Domácí ovšem hráli poctivou defenzivní hru, kterou čas od času vyztužil i Skokan s Jůzou.

Konečné skóre tedy 17:10 pro Pardubice a důležitý bod do tabulky NBLL. Dalším utkáním Pardubic je domácí zápas s Jižním Městem B ve středu 18.4. od 19.00 v malé hale Tipsport arény.

LC Pardubice vs. TJ Malešice 17:10 (3:1,6:4,4:3,4:2)

Branky domácích: Skokan 4, Žák 3, Rydzak 3, Novotný 3, Smigiel 2, Jůza, Oulehla
Branky hostů: Podroužek 4, Paseka 2, Adamiec 2, Beran, Trhlík