22 ledna, 2018

Úspěch Pardubic na WLC 2018

Od Daniel Zak

Během uplynulého víkendu se objevil po zimní přípravě poprvé Lakrosový klub Pardubice na lakrosové akci, a to rovnou na každoročním zimním mezinárodním boxlakrosovém klání, tentokrát pod názvem Winter Lax Cup 2018 v hale v Praze na Jižním Městě.

Pardubičtí měli poměrně štěstí na los a tak se snažili nepromarnit nastalou situaci, ikdyž byl brán turnaj primárně jako příprava pro nadcházející sezónu, neboť zejména nové tváře týmu Východočechů, jak na pozici brankaře (Vojta Ott) tak v obraně (Filip Wasserbauer), vyžadují mnoho získaných zkušeností a mnoho nácviku herních situací. Přesto si v prvním zápase skupiny C Pardubice poměrně snadno poradily se spřáteleným týmem Vienna Monarchs v poměru branek 7:2, čemuž výraznou měrou přispěly hattricky hráčů Skokana a Žáka a zodpovědná činnost v obraně i obou brankářů v pardubické „kleci“.

LC Pardubice vs. Vienna Monarchs 7:2 (5:0,2:2)

Druhý zápas skupiny s týmem Glasgow Clydesiders již byl složitější. Pardubičtí nabrali již na začátku zápasu třígólové manko, které se jim dařilo jen stěží srovnat. S maximálním nasazením se ještě před polovinou druhé periody podařilo snížit stav utkání na 5:4 a vyrovnaná hra naznačovala dramatický závěr. Bohužel však několika zbytečnými vyloučeními se již Pardubice do útočného tlaku nedostali a zápas skončil nakonec jasně pro skotský tým v poměru 9:5.

Glasgow Clydesiders vs. LC Pardubice 9:5 (5:2,4:3)

Po úvodním dni tak postupoval LC Pardubice z druhého místa skupiny C do čtvrtfinále turnaje proti vítězi skupiny D týmu Deutschland Adler. Tento zápas se však Východočechům podařil, zodpovědná hra v obraně, útoku, bezchybné zákroky brankaře Břízy a hlavně skvěle Kubou Hurdou vyhraná face-off vedli k tomu, že byl pardubický tým většinu hrací doby na míči a v převaze dobýval bránu Němců. Což se mu i podařilo zúročit v konečném skóre 7:4.

Deutschland Adler vs. LC Pardubice 4:7 (2:3,2:4)

Díky této výhře postoupil LC Pardubice mezi nejlepší čtyři týmy letos tak bohatě obsazeného turnaje. Dalším soupeřem tentokrát již v semifinále byl tým TJ Malešice. Na rozdíl od předchozího utkání, semifinále se pardubickým nepovedlo absolutně vůbec. Možná tomu přispěla méně přísná životospráva Pardubických, což je ale v rámci třídenního turnaje tak trochu pochopitelné, ale Malešičtí zřejmě pojali příležitost zahrát si finále zodpovědněji a tak jednoznačně převálcovali Pardubice, které se držely pouze první periodu a nebyly schopné po celý zápas začít hrát „svou hru“, v poměru 8:2.

TJ Malešice vs. LC Pardubice 8:2 (2:1,6:1)

Do finále tedy postoupil tým Malešic a na Pardubické čekal nedělní souboj o třetí místo s domácím A-týmem Jižního Města. Tento zápas byl pro domácí fanoušky vyvrcholením turnaje a troufám si tvrdit, že to bylo i nejdramatičtější utkání celého turnaje. Jižní Město se celkem rychle po chybách obrany Pardubic ujalo dvoubrankového vedení v utkání, které vydrželo až do konce první poloviny zápasu. To ale tentokrát pardubické hráče nezlomilo, naopak motivovalo k odpovědnějšímu výkonu a začal se prosazovat i pardubický útok. Třemi brankami se podařilo Pardubickým otočit z 1:3 až na 4:3 necelé dvě minuty před koncem základní hrací doby. Jižní Město však zmobilizovalo všechny síly a zejména zásluhou svého nejzkušenějšího hráče Pavla Došlého, který skoro ležící v brankovišti vyrovnal 41 sekund před koncem na 4:4. Do konce základní hrací doby již branka nepadla, a tak následovalo prodloužení na náhlou smrt. V prodloužení mělo více štěstí Jižní Město, kdy po hrubé chybě v pardubické rozehrávce přišel trest v podobě vítězné branky pro domácí. Pardubice tak získaly pouze ale přesto krásné 4. místo.

LC Pardubice vs. SKL Jižní Město 4:5 pp (0:2,4:2,0:1)

Vítězem 8. ročníku se stal LCC Radotín.

Konečné pořadí všech týmů:
1. LCC Radotín
2. TJ Malešice
3. LCJM A
4. LC Pardubice
5. Glasgow Clydesiders (Skotsko)
6. LC Wolves
7. Bats Bratislava (SLK)
8. Deutschland Adler (GER)
9. Vienna Monarchs (AUS)
10. LC Old Dogs Plzeň
11. Helan Går Lacrosse (SWE)
12. LCJM B
13. Polish Eagles (POL)
14. GSI Grizzlies (NOR)

Individuální ceny:

Nejlepší golman: Jakub Mareš (LCC Radotín)
Nejlepší obránce: Martin Hodaň (LCC Radotín)
Nejlepší střelec: Jáchym Plecháček (LCJM A)
Vítěz kanadského bodování: Jáchym Plecháček (LCJM A)
Nejužitečnější hráč: Brian Witmer (Glasgow Clydesiders)

Výsledky: http://laxcup.cz/vysledky-2018/