27 února, 2017

Z počáteční exhibice JM nakonec nádherné drama

Od Daniel Zak

Poslední únorová neděle nabídla v „jižňácké“ hale souboj mezi domácím SK a Pardubicemi. Tyto týmy se v lize naposledy potkaly v semifinále loňského ročníku, která nabídla zajímavý lakros a rozhodnout muselo až pro Pardubice šťastnější prodloužení druhého utkání. To vše je ovšem minulost a na tu se v žádném sportu nehraje.

Začátek utkání připomínal uspávání kořisti, kterou predátor zabíjel postupnými ranami přímo do srdce. Domácí hráli konstantně vyrovnanou útočnou hru, při které vysílali na brankáře Sadílka množství technických i prudkých střel, následný účinný „pressing“ nedovoloval hostům vynést míč přes polovinu hřiště, a pokud se tak stalo, pak pardubičtí hráči zbrkle o míč přišli a následovalo další dobývání branky Sadílka. 0:5 po první periodě mohlo mnoho fanouškům, ale i hráčům poskytnout představu o poklidném dohrání zápasu, ručníku na hlavách hostů a odchodu do šaten. Jenže druhá perioda nabídla zcela jiný obraz hry. První minuty ještě vypadaly podobně jako první perioda, ovšem poté se hra začala vyrovnávat a Pardubice přecházely klidněji do útoku a podařilo se jim hrozit před brankářem Čekalem. Najednou měly Pardubice navrch a s přispěním několika faulů domácích vyhráli hosté druhou periodu 4:2 a do šaten se o poločasové pauze šlo za stavu 7:4.

Druhá polovina hry začala velmi opatrně a šlo převážně o pokusy propagační na obou stranách, i když nutno říct, že více ze hry mělo Jižní Město, které mohlo mít držení míče někde na 70 % času ze třetí periody. Třetí část hry nabídla skóre 9:5 pro domácí a posledních 15 minut si domácí mohli v klidu pohlídat a dokráčet za jasným vítězstvím a třemi body.

Do poslední části hry ovšem hráči pražského týmu vstoupili až moc odevzdaně při konejšivém pohledu na výsledkovou tabuli a Pardubice nastolily tempo hry, kterým postupně počaly náskok Pražanů mazat. Nutno podotknout, že domácí přispívali do pardubického rendlíku svými zbytečnými fauly, a tak značná část poslední periody se odehrávala v početní nerovnováze. Za stavu 10:10, kdy předtím Jižní Město při přesilové hře pěti proti třem vyrovnalo stav utkání, se domácí rozhodli pro kontrolu hráčské hole pardubického Hurdy. Ta podle rozhodčích nijak pravidlům neodporovala, ovšem domácí výrok pro nedostatečnou kontrolu napadli a rozhodčí nakonec kvůli chybějícímu tlumiči Hurdu poslali na dvě minuty na trestnou lavici a Pardubice opět hrály ve třech. Tato nepřízeň ovšem Pardubice nesrazila, naopak rozehrávač hostů Jůza vzal na své polovině míč, proháčkoval se přes všech pět bránících hráčů Jižního Města a vstřelil gól v oslabení a Pardubice v zápase opět vedly.

V posledních minutách se hrálo na obě branky a Jižnímu Městu se podařilo srovnat. Když poté Černík individuální akcí dostal Pražany do vedení a Plecháček vzápětí utekl domácí obraně, nebylo už moc prostoru pro korekci skóre a Jižní Město nakonec v tomto utkání zvítězilo 13:11.

SK Lacrosse Jižní Město vs. LC Pardubice 13:11 (5:0, 2:4, 2:1, 4:6)

Branky domácích: Plecháček J. 4, Plecháček D. 2, Schaffner 2, Seiler 2, Černík 2, Kadeřábek
Branky hostů: Skokan 2, Žák 2, Rydzak 2, Jůza 2, Smaza, Smigiel, Stypulkowski