20 října, 2016

Boxmania Lille 2016 – Happy End

Od Daniel Zak

Pardubický tým letos při přihlášení na turnaj avizoval pořadatelům, že letošní šestá účast bude pravděpodobně poslední. Zejména z důvodu velmi vzdálené destinace, nákladů na celou akci, ale i zájmu poznat další box-lakrosové země a šířit kvalitu tohoto sport zase „o dům dál“. Zároveň jsme se chtěli s turnajem, který má stále vyšší a vyšší úroveň, což bylo také naší snahou od první účasti, rozloučit pátým vítězstvím.

Byl to cíl velmi odvážný, ale ne nereálný. Bohužel se velmi brzy začal bortit. S koncem ligy přišel tým o tvůrce hry Honzu Jůzu a z důvodu zranění i mnoho dalších hráčů zejména obránců. Když se přidaly ještě omluvenky z pracovních důvodů, byla výsledkem výprava 8 hráčů do pole, dvou brankářů a trenéra Aleše Oulehly. Nebylo třeba dlouhého přemýšlení a z pozice trenéra se záhy stala pozice hráče. Jelikož se jednalo o cestu zřejmě minimálně na delší dobu poslední, využili Pardubičtí pátečního dne na prohlídku krásné části Francie a to měst Saint Malo a Mont Saint Michel v Bretani a neopomněl ani na návštěvu památných míst Druhé světové války na pláži Omaha a vojenském hřbitově americký vojáků ve městě Colleville zabitých při vylodění v Normandii.

Francie 2016

Výchozí herní pozice nevypadala tedy vůbec slibně. Pardubickému týmu však nescházelo odhodlání a odvaha, tým plnil disciplinovaně taktické pokyny a snažil se maximálně využít kvalit střelce Jana Skokana a obou brankářů Jana Sadílka a Petra Břízy. S tímto přístupem procházel tým poměrně překvapivě a celkem snadno skupinou A a přehrával jednoho početnější soupeře za druhým.

LC Pardubice vs. MarBroRo (GER) 13:1
LC Pardubice vs. Dreadlax (ENG) 10:4
LC Pardubice vs. Eurolaxco (FRA) 11:4
LC Pardubice vs. Helan Gar (SWE) 6:2

Zejména souboj s týmem Helan Gar, tvořeným hráči Švédska a Irska, byl velmi fyzicky náročný a ikdyž vítězstvím Pardubice obsadily skvělé první místo ve skupině A, přišly v první hrací den o další dva hráče o tahouna týmu a střelce Vojtu Oulehlu a po zákroku na ledviny i o hrajícího trenéra Aleše Oulehlu. Další zápasy již měly přijít až v nedělním play-off. Východočechy čekal v semifinále obhájce loňského vítězství tým LC Old Dodgs Plzeň nebo skvěle hrající asi jednadvacetičlenný Chocolax ze Švýcarska. Ten nakonec ve skupině Západočechy porazil a skupinu B vyhrál.

Nedělní program pardubických hráčů připomínal již spíše scény z filmu Sedm statečných, kdy je čekaly střety někdy i s několikanásobnou převahou. Prvním bodem bylo semifinále proti týmu Plzně, který již byl také trochu oslaben několika zraněními z průběhu turnaje. Pardubice věděly, že již není co ztratit a že musí jít do všeho naplno a tak s odvahou a odhodláním v asi nejdramatičtějším utkání turnaje porazily loňské vítěze v poměru 4:3 a odsoudily ho „pouze“ k souboji o třetí místo s týmem Helan Gar. Toto 3. místo v turnaji nakonec i Plzeňští získali. Vrcholem programu bylo finále i po šesté z pardubickou účastí. Před zahájením finále mohl mít fanoušek zvláštní pocit při pohledu na hřiště, kde se rozcvičovaly na jedné straně dvě desítky urostlých velmi disciplinovaných Švýcarů v zářivě rudých dresech s bílým křížem a na druhé straně modrý hlouček Pardubických, šetřící poslední zbytky sil ke klíčovému střetnutí. Taktické pokyny byly jasné ušetřit maximum sil v útočné polovině, hrát ze zajištěné obrany a snažit se maximálně využít skvěle střílejícího Skokana. Hráče na rozdíl od dosavadní hrací doby 2×15 minut hrubého, čekal ve finále hrací čas 2×20 minut. Záměr Pardubic se dařilo plnit dokonale, soupeř marně hledal recept na zkušenější české hráče, skvěle zachytal brankař Sadílek a střely a zakončení Jana Skokana udržovaly Pardubické stále v mírném vedení. Když už se soupeř odhodlal k většímu tlaku a dopracoval se k vyrovnanějšímu skóre podařilo se skórovat i Jirkovi Davidovi a kapitánovi týmu Pardubic Žákovi a vedení bylo zase bezpečně v rukou Čechů. Po čtyřiceti minutách tak svítilo na světelné tabuli skóre 7:5 pro Pardubice. Páté vítězství v turnaji tak bylo doma a „mission impossible“ splněna ! K vítězství Pardubic je třeba také dodat, že by nebylo bez vyhraných face-off Kubou Hurdou nebo následných vzhledem k silám nepochopitelně rychlých sběrů volných míčů „Moulou“ Prchlíkem a bez výborné práce v obraně a mnohdy i v útoku obránce Martina Morávka a nováčka v týmu opravdu v pravém smyslu slova křtěného ohněm Patrika Beka.

Shrnutí play-off:
LC Pardubice vs. Old Dogs Plzeň 4:3
LC Pardubice vs. Chocolax (SUI) 7:5

Lille 2016

Výsledné pořadí týmů Boxmania 2016:

1. LC Pardubice
2. Chocolax (SUI)
3. Old Dodgs Plzeň
4. Helan Gar (SWE)
5. Dreadlax (ENG)
6. Orange Warriors (NED)
7. MarBroRo (GER)
8. French Frog Legs (FRA)
9. Eurolaxco (FRA)
10. Bundeswehr Lacrosse (GER)

Nejlepším hráčem turnaje se stal zaslouženě Jan Skokan.