6 června, 2016

A je to tady – Pardubice ve finále NBLL

Od Daniel Zak

To, na co čekaly Východní Čechy třicet let se povedlo. Po nervydrásajících semifinálových bojích, které stály mnoho sil a nervů se do finále boxlakrosové ligy probojovali hráči Pardubic.

Po ubojovaném domácím utkání se v neděli na palubovce Jižního Města potkali semifinalisté v jiskřivé odvetě. Protože v případě vítězství domácích by následovalo dodatečné prodloužení, kdy následuje „náhlá smrt“ v podobě vítězné branky, byla taktika jasná – pokusit se zvítězit, ale v případě nepříznivého vývoje, obětovat odvetu a pošetřit síly na rozhodující chvíle.

Domácí do utkání nastoupili plně koncetrovaní a snažili se důrazným napadáním nepustit Pardubické do hry. Hosté zase trpělivou hrou udržovali vyrovnané skóre bojovného utkání. Naplno se projevovaly emoce na obou stranách, na což více dopláceli hosté. Zejména po jedné ze šarvátek, po které byl vlastní přilbou v ruce soupeře vyřazen na nějaký čas ze hry klíčový útočník Pardubic Skokan, čehož si arbitři nevšimli, bylo třeba zklidnit hostující hráče i trenéry. To se naštěstí povedlo a postupem času se hostům podařilo brankové manko dohnat na poločasových 5-5.

Začátek druhé periody byl pro utkání klíčový. K překvapení všech se během dvou minut dokázali hned třikrát prosadit hosté, ale to již bez zraněného dispečera útoku Pardubic Jůzy, o kterého se po nezaviněném zranění nohy již starají v krčské nemocnici. Bohužel pro hosty byla tato ztráta klíčová a s postupem času se naděje na vybojování postupu bez loterie v dodatečném prodloužení ztrácela. Domácí utkání během třetí periody otočili a když přidali další branku hned z kraje té poslední, začali se hosté soustředit na rozhodující část semifinále. Trenéři nahradili v brance Sadílka Břízou a ze hry stáhli Skokana s tím, že to je ten rozdílový hráč, který Pardubicím vybojuje finále. Do semifinále tak zasáhl i novic Bober. V závěru utkání domácí dominovali a jedenácti brankami v řadě dosáhli na „strašidelné“ skóre 16-8.

Do dodatečného prodloužení, kdy rozhoduje jediná branka tak nastoupili oba týmy se snahou oddálit konec sezóny. Hned v prvních vteřinách domácí Nosek zahrozil průnikem, ale odpočatého Sadílka v brance hostí nepřekonal. A tak se stalo, že na druhé straně hřiště procedil skrz chrániče brankaře Čekala první pardubickou střelou prodloužení a poslal LC Pardubice do finále „Moula“ Prchlík z Hradce Králové. Následovalo zklamání na jedné straně a na druhé nekonečná radost hostí, kteří po třiceti letech od doby, kdy se začali po hřištích prohánět s hliníkovými lakroskami, slaví první finálovou účast v NBLL.

Do finále, kde se utkají s vítězem druhého semifinále LCC Radotín – TJ Malešice tak k všeobecnému překvapení postoupil jako první tým LC Pardubice – buhužel už bez útočníka Jůzy a je na ostatních hráčích, aby byli Pardubice důstojným soupeřem.