16 května, 2015

Pardubice doma přehrály tým Jižního Města

Od Daniel Zak

Pouze jeden den po vypjatém čtvrtfinálovém utkání Finsko-Česko na MS 2015 v hokeji, byla malá hala Tipsport arény v Pardubicích svědkem dalšího drama a to dalšího utkání letošního ročníku NBLL domácího LC Pardubice proti favoritovi z pražského Jižního Města.

Nabuzené Pardubice posílené o dva rakouské hráče Vienna Monarchs, ale rozhodně nechtěly prodat svou kůži lacino naopak, chtěly nějaké body soupeři sebrat a od začátku zápasu nenechaly nikoho na pochybách, že by se to mohlo tentokrát povést. Východočeši v útoku jednoznačně zaskočeného soupeře přehrávali a po čtyřech minutách zaslouženě vedli v poměru 3:0.

V dalším průběhu zápasu se však projevila síla týmu hostů a hlavně nejlepší hráče Jižního Města Pavla Došlého, který začal kritickou situaci řešit individuálními akcemi, při kterých na sebe stahoval několik obránců domácích a on sám nebo jeho uvolnění spoluhráči pak nekompromisně zakončovali. Výsledkem bylo vyrovnání skóre a v polovině zápasu se mohlo začít od začátku.

Pardubičtí však nepodlehli depresi ze ztráty slibného náskoku a pěknými kombinacemi i střelami z dálky v dalším průběhu zápasu vedli vždy alespoň o  jednu branku. Když už se zdálo za vedení 13:11 asi čtyři minuty před koncem čtvrté periody, že Pardubice získají dokonce 3 body za vítězství, došlo signalizované výhodě za faul domácích a hosté této situace využili, po následných brankách na obou stranách byl stav těsně před koncem stále výhodnější pro domácí 14:13. Pardubičtí ale nesplnili zadání, a místo udržení maxima útočného času na polovině soupeře, šli do zakončení. Což se samozřejmě pro tak silnému soupeři vymstilo. Jižní Město si ihned po získání míče vzalo time-out a následná hra v 6 bez brankaře byla úspěšná. Vyrovnáno 14:14, 38 sekund před koncem. Domácí však prohráli i následný face-off a pražský tým pokračoval ve hře bez brankaře. A jak jinak než po individuální akci Pavla Došlého 12 sekund před koncem snad poprvé v zápase dostal tým hostů do vedení 15:14 a Pardubičtí fanoušci se již smiřovali s nulovým bodovým ziskem pro domácí i po tak pěkném výkonu.

12 vteřin je však v lakrosu ještě dlouhá doba. Pardubičtí tentokrát vyhráli face-off a okamžitě si vzali time-out. Do té doby výborně chytající Jan Sadílek, šel z brány a na hřiště šlo 6 útočníků Pardubic, také dnes skvěle hrajících. Dvě sekundy před koncem vzal odpovědnost na sebe Jan Jůza a prostřelil vše, co mu stálo v cestě, ale trefil pouze bližší tyč, míč se však odrazil tak (pro domácí) šťastně, že se vznesl nad brankaře hostů a svou rotaci spadl zpět až za brankovou čáru Jižního Města.  Vyrovnáno tedy 15:15 a zápas šel do svého pětiminutového prodloužení na náhlou smrt.

V prodloužení se hra přelévala z jedné strany na druhou, ale cca po minutě hry byli nakonec šťastnější hráči Pardubic, neboť Vojta Oulehla přešel jeden proti jednomu až na brankoviště Pražanů a v zakončení se nemýlil. Pardubice nakonec po velmi vypjatém, rychlém a herně velmi líbivém utkání zvítězily a získali dva body.

LC Pardubice vs. SK Lacrosse Jižní Město 16:15 pp (5:3, 3:3, 5:5, 2:4, 1:0 )

Branky domácích: Oulehla 5, Jůza 4, Skokan 3, Žák 2, David 2

Branky hostů: Došlý 7, Kytka 3, Plecháček J. 3, Klinger, Kadeřábek