10 listopadu, 2014

Pardubice po čtvrté vítězem Boxmania v Lille

Od Daniel Zak

O víkendu se ve francouzském Lille konal šestý ročník již tradičního turnaje Boxmania. Po čtvrté v řadě se ho účastnil zástupce českého lakrosu tým LC Pardubice. Tak jako v předchozích ročnících, podařilo se i tentokrát, třetímu týmu letošní NBLL, dominanci českého boxlakrosu potvrdit.

Turnaj se stává velice zajímavým zpestřením podzimní části sezóny a každým rokem přiláká i další a stále kvalitnější evropské týmy. Před čtyřmi lety byli zjevením v očích místních Češi. Loni se k nim přidali Irové s Angličany a letos nově Švýcaři a Švédsko-Dánský tým.

Zatímco Irové letos neměli tým dosahující kvalit loňského a citelná byla hlavně účast jejich vůdce Seana Gibsona, z důvodu zranění, pouze na lavičce, z Angličanů, kteří se navíc posílili o služby výborných Rakušanů Balasche, K. Hauera a brankaře Kunerta, musel mít každý ze soupeřů strach. Výbornými výkony se prezentovali Švýcaři i seveřané. Ale i na ostatních, zástupcích Francie, Belgie a Německa je každým rokem znát výkonnostní posun.

Pardubice v zahajovacím utkání narazily na Braine Lions (Belgie) a zvítězily 7:0.

Následující utkání bylo bojem o první místo skupiny „B“ a protože DreadLax (Anglie) se nakonec rozešli s Emerald Islanders (Irsko) smírně 5:5, situace byla otevřená až do posledního zápasu základních skupin.

Pardubice v druhém zápasu bez problémů porazily MarBroRo (Německo) 12:2 a do třetího nastupovaly proti týmu C.R.E.A.M. (Švýcarsko) s mírnou nervozitou, protože Švýcaři, kde jsme podle národních přileb identifikovali většinu „fieldových“ reprezentantů, se v předešlých zápasech prezentovali slušnou hrou a výbornou technikou. Průběh utkání, kdy soupeř před poločasem dokázal snížit na rozdíl jediné branky, také kvalitu nováčka potvrdil. Nicméně hned po změně stran favorit rozhodl a nenechal vítězstvím 8:2 nikoho na pochybách o tom, kdo půjde do vyřazovacích bojů ze skupiny „A“ z prvního místa.

Ve svém posledním utkání proti silovým domácím Eurolaxco pak šlo hlavně o to, vyhnout se případným zraněním před zápasy, které rozhodnou o celkovém úspěchu. Výsledkem bylo vítězství 7:0.

Druhé místo ve skupině a tím i postup mezi nejlepší čtveřici turnaje si pak na úkor domácích zaslouženě zajistili Švýcaři. Třetí skončilo Eurolaxco, čtvrtí MarBroRo a poslední Braine Lions.

Ve druhé skupině, kdy favorizovaní Irové s Angličany „pouze“ remizovali, se otevřela šance pro severské hráče a ti o ni v přímém souboji s Iry úporně bojovali. Severské mužstvo bylo dokonce zkraje zápasu dominantnější, a přestože o branku prohrávali působili herně velice zkušeně. V polovině první periody však velice tvrdě fauloval Dánský hráč Bechter výborného, nám dobře známého, Irského Dorana a lakros šel na dlouhé minuty stranou. Doran putoval do nemocnice (naštěstí se druhý den, již jako divák v hale objevil) a Bechter pod sprchu a do dalšího průběhu turnaje již ani on nezasáhl. Po dlouhé přestávce našli větší chuť po vítězství loňští finalisté z Irska a odsoudili Švédsko-Dánský tým ke třetímu místu. Čtvrté skončily Drážďany (Německo) a poslední domácí Spartiates. DreadLax měli větší chuť se vyhnout v semifinále Pardubicím a tak své další soupeře válcovali a tím vybojovali vítězství ve skupině. Na střelecké dostihy zdecimovaní Irové nedokázali odpovědět a skončili druzí.

V utkání o deváté místo jednoznačně zvítězili MarBroRo nad Lille. Sedmí skončili po dramatickém penaltovém rozstřelu Belgičani nad Drážďany a v utkání o páté místo vyhrál severský tým North nad Eurolaxco.

V opakování loňského finále šly Pardubice jednoznačně za svým cílem a nedaly soupeři šanci: 10:1.

V druhém semifinále se naopak DreadLax velmi nadřeli na postup proti stále se zlepšujícím Švýcarům.

Ti se pak oklepali a proti oslabeným Irům nakonec brankou v poslední minutě vybojovali celkové třetí místo.

Ve finálovém utkání pak Angličané stačili Pardubicím odpovědět vyrovnáním na první dvě branky, ale těsně před poločasem se povedlo Čechům odskočit opět a na to již soupeř zareagovat nedokázal. Konečné skóre 7:3.

Jednalo se o suverénní vítězství českého týmu, ale ve srovnání s úrovní při první účasti, šlo o neuvěřitelný herní posun soupeřů.

Individuální ocenění získal Chris Kunert z DreadLax a MVP turnaje si letos, po tříleté nadvládě Honzy Skokana zasloužil Vojtěch Oulehla.

 

Statistiky: http://stats.pointbench.com/bml/2014/